.

Μενού

Podcasts

Προτού αναζητήσετε τον ιδανικό σύντροφο, ακούστε αυτό.

Η επιλογή συντρόφου είναι μία από τις πιο δύσκολες δουλειές που μας ζητήθηκε ποτέ να φέρουμε εις πέρας.

Νάρκισσοι: Τι υπάρχει κάτω από το γυαλιστερό τρίχωμα τους;

Το κλειδί για να σωθεί κανείς από μία ναρκισσιστική σχέση είναι να εντοπίσει εγκαίρως τι άνθρωπο έχει απέναντι του και να βάλει όρια.

Εξερευνήστε τα επεισόδια

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η ξεχασμένη τέχνη του να κάνουμε φίλους

Αυτή η τόσο άκαμπτη και χωρίς φαντασία διάκριση που συμβαίνει μεταξύ φίλων και εραστών είναι ίσως μια από τις πιο μικρές τραγωδίες της κοινωνικής μας ζωής.
Για την ερωτική ζωή των ανθρώπων έχει χυθεί αρκετό μελάνι: Πως να βρούμε σύντροφο; Τι να κάνουμε στο πρώτο ραντεβού; Πως να διατηρήσουμε την φλόγα δυνατή; κ.ο.κ.
Παρατηρήστε όμως πόσα λίγα γράφονται για το: Πώς να πλησιάσουμε νέους ανθρώπους; Που μπορούμε να τους βρούμε; Πώς να μετατρέψουμε τις επαφές μας σε φιλίες;
Το επεισόδιο αυτό θα προσπαθήσει να βρει μερικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Πως να παίρνουμε αποφάσεις: μια νέα φιλοσοφία

Στην αρχή της ζωής μας επικρατούσε απόλυτη αναρχία. Βάζαμε τα χέρια μας στις πρίζες, σπάγαμε πράγματα για να δούμε εάν όντως σπάνε και γλείφαμε πατώματα. Σταδιακά μπήκαν οι απαγορεύσεις και το σενάριο ότι πρέπει να πάρουμε άδεια για να κάνουμε κάτι. Θα έπρεπε να πάρουμε άδεια για να φάμε και δεύτερο παγωτό, για να μείνουμε στον καλύτερο μας φίλο ή για να γυρίσουμε μια ώρα αργότερα από το προβλεπόμενο. Μπορεί στην ενήλικη ζωή μας να μην χρειάζεται να πάρουμε άδεια πλέον αλλά ένα αρχαϊκό μέρος του νου μας περιμένει να λάβει ακόμη έγκριση για πολλά από τα σχέδια που θέλουμε να κάνουμε.

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Πεδία μάχης: Πως να αντιμετωπίσετε τις συγκρούσεις στις ερωτικές σας σχέσεις.

Κάθε σχέση κινδυνεύει από στιγμές απογοήτευσης και συγκρούσεων.

Κάποιοι από εμάς φωνάζουμε, χτυπάμε πόρτες, αποκαλούμε ο ένας τον άλλον φριχτά και ασυγχώρητα πράγματα.

Από την άλλη, κάποιοι από εμάς απομακρυνόμαστε, βράζουμε στο ζουμί μας και μετά κάνουμε την έκρηξη μας.
Ας κάνουμε μια παύση και ας δουλέψουμε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις σχέσεις μας, τι κρύβεται πίσω από τους τσακωμούς μας αλλά και πως να διορθώνουμε τις εντάσεις μεταξύ μας.

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Πως να σταματήσουμε να ανησυχούμε τόσο πολύ για τη γνώμη των άλλων.

Με κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις -όπως αυτές του Ιησού ή του Σωκράτη, η αντίληψη που διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας εξαρτάται κατά πολύ από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Δεν ωφελεί να συμπεριφερόμαστε σαν να μη μας ενδιαφέρει καθόλου τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς γιατί αυτό απλά δεν μπορεί να είναι αλήθεια.

Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορούμε να μειώσουμε αυτό το βάρος.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να ανησυχείτε συχνά για τους άλλους, να προσπαθείτε να μη ταράξετε με την παρουσία ή την γνώμη σας ή ακόμη και να ζητάτε συγγνώμη χωρίς να φταίτε, τότε, αυτό το επεισόδιο είναι για εσάς.

3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Πως να γίνουμε καλοί συνομιλητές: Η δύναμη της αυθεντικότητας

Εάν θα μπορούσαμε να ενοχοποιήσουμε ένα και μόνο πράγμα για την δυσκολία που έχουμε στο να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε με τους άλλους, αυτό θα ήταν το σχολείο.

Τεχνικά, μπορεί να έχουμε αποφοιτήσει κάποιες δεκαετίες πριν, στα βάθη του μυαλού μας όμως βρισκόμαστε ακόμη στο δημοτικό. Το επεισόδιο αυτό θα σας δείξει 4 καινούργια μαθήματα προς μελέτη που θα σας μάθουν πως να φέρνετε τον εαυτό σας στις ανθρώπινες σας σχέσεις, ουσιαστικά και αυθεντικά. -Αποδόμηση της ντροπής -Η σημασία της “ψιλής κουβέντας” -Ακούστε για να καταλάβετε και όχι για να απαντήσετε -Μετατρέψτε την κουβέντα σε σύνδεση

Εάν νιώθετε άγχος ακόμη και στην ιδέα ότι θα χρειαστεί να μιλήσετε… τότε, αυτό το επεισόδιο είναι για εσάς.

12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Κι αν μείνω μόνος σε αυτή την ζωή;

Στην ιδιωτικότητα του μυαλού μας, μια αγωνιώδης σκέψη μπορεί να μας στοιχειώνει σε στιγμές τρομερής μοναξιάς: Τι θα γίνει εάν αυτή η μοναξιά πάρει παράταση επ´ αόριστον και καταλήξουμε μόνοι και έρημοι σε αυτή την ζωή; Αυτό το επεισόδιο θα σας δείξει πως να διαχειριστείτε αυτόν τον φόβο και έτσι να φτάσετε σε έναν πιο ξεκάθαρο και ήρεμο τρόπο ύπαρξης.

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Δύσκολοι συνάδελφοι: Οδηγός επιβίωσης.

Ίσως μία από τις πιο τρομακτικές πτυχές της επαγγελματικής μας ζωής είναι ότι θα μας ζητηθεί να έχουμε συναδέλφους. Ο συνάδελφος είναι ένα είδος ανθρώπου με ιδιαίτερες ικανότητες. Μπορεί να μας οδηγήσει από το να χάνουμε την ψυχραιμία μας και την ηρεμία μας μέχρι το να κλαίμε αθόρυβα στις τουαλέτες του γραφείου. Στο επεισόδιο αυτό θα βρείτε έναν μίνι οδηγό επιβίωσης.

8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Πως να βοηθήσουμε κάποιον που έχει κατάθλιψη.

Εάν έχετε κατάθλιψη: στείλτε αυτό το επεισόδιο σε άτομα που νοιάζονται για εσάς έτσι ώστε να ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν πραγματικά.

Εάν είστε φίλος, σύντροφος, σύζυγος ή ακόμη και συνάδελφος κάποιου που έχει κατάθλιψη: να ξέρετε ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς η βελτίωση της κατάστασης τους· αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να μάθετε, να πείτε και να κάνετε έτσι ώστε να ενισχύσετε την σχέση με τον άνθρωπο σας και παράλληλα να διατηρήσετε την ψυχική σας ευημερία.

28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Red flags: σημάδια που σου δείχνουν την πόρτα της εξόδου.

Το εάν πρέπει να μείνουμε ή να φύγουμε από μία σχέση είναι μία από τις πιο οδυνηρές αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε.

Η ερώτηση αυτή σε οδηγεί σε ένα μπερδεμένο και μοναχικό μέρος που θα ευχόσουν πραγματικά να υπήρχε ένας πρακτικός οδηγός που να σου εξηγεί πότε να το κάνεις, πως να το κάνεις ή ακόμη και εάν πρέπει να το κάνεις. Και επειδή κάτι τέτοιο δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει, ας δούμε για αρχή τουλάχιστον μερικές ενδείξεις που σου δείχνουν την πόρτα της εξόδου.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Νάρκισσοι: Τι υπάρχει κάτω από το γυαλιστερό τρίχωμα τους;

Το κλειδί για να σωθεί κανείς από μία ναρκισσιστική σχέση είναι να εντοπίσει εγκαίρως τι άνθρωπο έχει απέναντι του και να βάλει όρια. Στο επεισόδιο αυτό θα δούμε τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των νάρκισσων, τα ψυχολογικά συμπτώματα που βιώνουν όσοι εμπλέκονται συναισθηματικά μαζί τους αλλά και πως να τους αντιμετωπίσει κανείς.

Αν βρήκατε αυτό το επεισόδιο χρήσιμο, τότε θα ήταν υπέροχο να το μοιραστείτε με κάποιον που μπορεί να βρίσκεται σε μια τέτοια ναρκισσιστική σχέση.

Ο σκοπός του επεισοδίου είναι καθαρά εκπαιδευτικός και δεν αντικαθιστά την κλινική πράξη

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Προτού αναζητήσετε τον ιδανικό σύντροφο, ακούστε αυτό.

Η επιλογή συντρόφου είναι μία από τις πιο δύσκολες δουλειές που μας ζητήθηκε ποτέ να φέρουμε εις πέρας. Περίπου οι μισοί από εμάς τα θαλασσώνουμε εξαιρετικά σε αυτή την αποστολή, όχι γιατί είμαστε προβληματικοί και άτυχοι, αλλά γιατί είμαστε φοβισμένοι και πληγωμένοι.

Για να βρει κανείς έναν σωστό σύντροφο θα χρειαστεί να γίνει πρώτα ένας καλός σύντροφος του εαυτού του. Το επεισόδιο αυτό θα σου δείξει μερικούς τρόπους για να καταφέρεις κάτι τέτοιο.

11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Πως να αφήσεις πίσω σου ό,τι σε πικραίνει και να συγχωρήσεις.

Στο επεισόδιο αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση που πολλοί από εμάς κάνουμε στον εαυτό μας όταν πληγωνόμαστε :

Πώς αφήνουμε πίσω μας τις πληγές του παρελθόντος, πως συγχωρούμε αλλά και πως προχωράμε μπροστά;

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Γινόμαστε οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πώς ο τρόπος που μεταφράζουμε το παρελθόν μας και αυτά που μας έχουν συμβεί, μπορεί να επηρεάσει το παρόν και το μέλλον μας;

Στο επεισόδιο αυτό θα εξερευνήσουμε την δύναμη των ιστοριών.

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Πως να βρούμε ηρεμία μέσα στο χάος.

Λίγες δεξιότητες σε αυτή την ζωή είναι τόσο παραμελημένες αλλά παράλληλα και τόσο σημαντικές όσο η ικανότητα μας να παραμένουμε ήρεμοι. Σε αυτό το επεισόδιο λοιπόν θα βρείτε μερικούς τρόπους σκέψης που μπορεί να θέσει κανείς σε εφαρμογή σε στιγμές ταραχής και χάους.

**Για τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές άγχους, απαιτείται μια ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

17 ΜΑΪΟΥ 2021

Χωρισμοί και άλλες πολεμικές τέχνες: Πως να θεραπεύσεις μια τραυματισμένη καρδιά.

Λίγα πράγματα μας υπόσχονται μεγαλύτερη ευτυχία από τις σχέσεις μας- όπως και λίγα πράγματα μπορούν να μας προσφέρουν τέτοια δυστυχία και απογοήτευση όσο οι χωρισμοί μας. Το επεισόδιο αυτό θα σου δείξει μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επουλώσεις τις πληγές σου μετά από αυτή την επικίνδυνη δραστηριότητα.

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Πως να σταματήσουμε να είμαστε τόσο σκληροί με τον εαυτό μας.

Αν βλέπαμε έναν άγνωστο να συμπεριφέρεται στον εαυτό του με τον ίδιο τρόπο που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, δεν θα διστάζαμε να αποκαλέσουμε αυτό που βλέπουμε σκέτη βαρβαρότητα. Όσο και αν ακούγεται δελεαστικό να πιστεύουμε ότι με το να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας θα πετύχουμε πολλά πράγματα – τι θα γίνει, αν έστω για μια φορά δοκιμάσουμε μια διαφορετική διαδρομή, μια νέα προσέγγιση.

Αυτό το επεισόδιο θα σου δείξει πως μπορείς να αντικρούσεις κάποιες από τις επιθέσεις του εσωτερικού κριτή σου.

3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Περί αυτοπεποίθησης.

Για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας, ειδικά σε δύσκολους καιρούς, βρίσκουμε καταφύγιο στις καλές μας πλευρές: στις ικανότητες μας, στη δύναμη μας, στη νοημοσύνη, στην ομορφιά μας. Αυτό είναι μια αρχή, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετή. Αυτό το επεισόδιο θα σου δείξει 5 εναλλακτικούς τρόπους για το πως μπορείς να ενισχύσεις τον πυρήνα της αυτοπεποίθησης σου.